На 11 май е премиерата на „Бягство“ – третият филм на режисьора Виктор Божинов, чиито ленти "Възвишение" и "Голата истина за група Жигули" се превърнаха в безспорни хитове със съответно 141 672 и 154 000 зрители.

В "Бягство" група приятели се местят в изоставено селище в Родопите. Те пушат трева, слушат музика и практикуват биологично земеделие, финансирано по програма на ЕС за заселване на обезлюдени села. В един момент към тяхната група се присъединява млад непознат. Дани не само е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, но също така знае повече, отколкото трябва. Започва лов на беглеца, последван от безмилостен конфликт, който заплашва с пълно унищожение.

„Филмът е за поляризацията, която може да убие демокрацията. Това е история за две затворени общества, които не могат да общуват помежду си и това може да ги разруши. Мислех, че ще ми е трудно да намеря човек за главната роля, но благодарение на Александър Кендеров това стана лесно. Младите актьори подходиха с чисто сърце към филма, а и аз умишлено не им дадох сценария, за да са верни като присъствие“, сподели режисьорът Виктор Божинов в „Тази сутрин“.

Той допълни, че на 7 май филмът ще има предпремиера в най-високото село в България – Чамла, което се намира на 1650 м надморска височина в Родопите. От 1984 г. то е обезлюдено и именно на това мистично и магично място е сниман филмът.

„В последния снимачен ден станахме рано и видяхме от високото как мъглата беше покрила низината като езеро. Беше толкова красиво, че дори не снимахме с телефоните, за да не развалим мига“, разказа 20-годишният студент в НАТФИЗ Александър Кендеров, изпълнител на главната роля.

Филмът „Бягство“ се разпространява от bTV Studios.