“Към момента виждаме, че нямаме реалистична алтернатива, която да гарантира сигурни доставки на газ на приемлива цена е нормално да заявим, че трябва да се обърнем към “Газпром експорт”, за да си изпълнят ангажиментите, каквито имат по договора с България”, каза заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването “Тази сутрин”. 

Енергетиката е ключов елемент, ако няма газ хората ще стоят на студено. Вероятно някои напълно ще затворят предприятията си или ще намаляват обема на дейността си. Хората ще останат без работа. Това са последиците, ако ние не си гарантираме нужните количества природен газ, така че наистина това е най-сериозният проблем в момента и той трябва да бъде решен. Има стъпки, които могат да се извървят. Правителството трябва да свърши тази работа, обясни той. 

Според него проблемът с газа и енергетиката е основен, защото към днешна дата нямаме достатъчно гарантирани количества газ, които да покрият нуждите на страната до края на годината.

Той уточни, че не се говори за нов договор, това твърде силно се политизира и идеологизира.

Призоваваме да бъдем прагматични, защото ако не бъдем прагматични, ще страдат хората. Политическите лидери, които се опитват да късат ризи и да обясняват каква драма ще настане, ако България внесе руски газ, добави Вигенин. 

Според него трябва да се остави настрана идеологията и геополитиката, а да се реши един реален въпрос. 

"МВР може да се справи с възпирането на мигрантите"

Има съмнения за корупция в МВР, но тя едва ли е на високите равнища. Смятам, че Министерство на вътрешните работи има капацитета да се справи с възпирането на мигрантите. 

Според него няма системен проблем. 

Истината е, че още предишните месеци имаше индикация, че ще се засили мигрантският натиск в Европейския съюз. Струва ми се, че сега е моментът правителството да направи един пълен преглед на това какъв е проблемът, добави Вигенин. 

Конфликтът Радев-Нинова

Вигенин коментира и конфликта между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова за предстоящата изборна кампания. 

"Това не е някакъв персонален конфликт. Прави се опит да се персонализира, за да изглежда по-прост и по-лесен. Аз смятам, че първите дни на служебното правителство дадоха за мен един ненужен сигнал, че чрез служебния кабинет се прави опит да се кадрува или да се намесва президентската институция във вътрешните работи на БСП", каза той. 

Разбира се, когато атакуваш една партия е нормално е да започнеш с лидера. Партийните въпроси са работа на партията. В момента президентската институция чрез служебното правителство, което президентът е назначил, има далеч по-сериозни проблеми за решаване, добави Вигенин. 

Гледайте повече във видеото.