Зоодоброволци от Кърджали подадоха сигнал за четири бездомни кучета, които след кастрация са били изхвърлени в безпомощно състояние край града.

Те вече са в добри ръце, но доброволците настояват за закриване на приюта в Кърджали заради лошото отношение към животните и липсата на елементарни условия в него.

Снимка: btvnovinite.bg

Хаки Кан е един от хората, спасили животните. За тях му съобщила неговата приятелка Беяз Мехмед. Той останал да пази животните, а тя донесла одеяла и бутилки с топла вода, за да ги стоплят. Животните са били в безпомощно състояние и още под упойка.

„Тези нехуманни практики трябва да се прекратят“, категоричен е Хаки и допълва, че много организации искат приютът да бъде закрит заради подобни нарушения.

Снимка: btvnovinite.bg

Кучетата са били изведени от приюта без негово знание, казва ветеринарят Николай Каснаков, който се грижи за извършването на кастрациите на животните по силата на граждански договор.

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи животните трябва да остават в приюта поне 3 дни след операцията.

Кметът на Кърджали Хасан Азис е назначил проверка по случая, резултатите от която трябва да излязат до края на седмицата.

Междувременно той е поел инициатива заедно с други кметове от областта за изграждането на нов център за бездомните животни по европейски образец.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента кучетата се намират в център на „Анимъл Хоуп“ във Варна. Единствено тази организация се е отзовала на призива да поеме грижа за животните.

„Кучетата са в добро състояние. Хората в Кърджали са се погрижили за тях. Ние сме им дали антибиотик. Кастрациите са направени доста лошо, но се възстановяват. Проблемът е, че са изхвърлени под упойка. Кръвните им показатели сега са добре. Но ако не са били намерени, не са имали никакъв шанс“, казва Мартин Беломорски от „Анимъл Хоуп“.

Снимка: btvnovinite.bg

"Едното от животните е домашно, ловджийска порода, но вече е много старо и затова вероятно е изхвърлено, защото не върши работа. Това е честа практика", отбелязва Беломорски.

В момента се търсят осиновители на кучетата, включително и в Германия.