Любопитна история с щастлив край във Варна. Бедстващ лебед предизвика задръстване на Аспаруховия мост вчера. Лебедът в момента е в зоопарка във Варна.

„Предполагаме, че лебедът е прелитал, опитал се е да направи миграция. Или е бил в група с други птици, или се е отцепил. Доста се е изморил и е кацнал на Аспаруховия мост. След това е изпаднал в стрес и не е могъл да помръдне. Лебедите са териториални, защитава се сами и е отказал да помръдне“. Това обясни в "Тази сутрин" д-р Емил Василев, ветеринарен лекар от зоопарка.

„Състоянието на лебеда е добро. Той е пристигнал стресиран и изтощен. Няма нищо притеснително в здравето му – няма наранявания или фрактури. След рехабилитация и адаптацията се очаква лебедът да започне да се храни, а след това ще бъде освободен в ято лебеди, тъй като птиците са социални“, добави той.

„Ако хората открият бедстващо животно трябва да се свържат с Районната инспекция по околната среда и водите“, обясни Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна. Тя добави, че настанени могат да бъдат животните, които са застрашени.