„Конфликтът между „Хамас“ и Израел има военен аспект, но има и политически и публичен. Според мен правителството на Израел е наясно, че ако изгуби този публичен аспект, ще има лоши последствия. Атаката срещу цивилни, картините на цивилни жертви, опожарени градове, бягащи майки с деца – всичко това ще има висока политическа цена“.

Това коментира в „Тази сутрин“ Весела Чернева, дипломат и зам.-директор на Европейския съвет за външна политика.

„Международният натиск през последните дни беше цивилното население в Газа да бъде пощадено. Една военна операция е успешна, ако има план за деня след нея. Идеята, че трябва да има решение на палестинския въпрос излиза все повече на преден план. След края на военната операция ще има вероятно международен контрол на ивицата Газа и оттам ще се върви към решение", каза тя.

"Арабските страни ще настояват за решаване на палестинския въпрос. Страни като Саудитка Арабия и Обединените арабски емирства ще искат сътрудничество с Израел и САЩ. Египет ще е ключова държава. Тя ще е дипломатическият домакин на тези усилия“, посочи още Чернева.

„Очакваният отговор на Израел е една интегрирана операция, която включва действия по суша, въздух и море. Също и в киберпространството и Космоса. Имаме четири етапа на военния отговор. На първо място беше първоначалният отговор с изтласкване на бойните групи. Имаме 10 дни нанасяне на въздушни удари, които целят поразяване на военни цели. Третата част е мобилизацията и усилването на бойните групи по границите. Имаме влизане на наземни части в събота, което е начало на операцията, а нападение за оценка на ситуацията и търсене на заложници“, каза от своя страна бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

„Самолетоносачите на САЩ ще влязат в употреба, ако конфликтът излезе извън територията на Израел и ивицата Газа. Усилията да не се допусне втори или трети фронт са причините да се отлага военният отговор на Израел. Стана дума за „совалката“ на иранския външен министър. Той на практика посещава Ливан, Ирак, Сирия и Катар, като гради една ос срещу Израел. От другата страна прави дипломатическата „совалка“ на държавния секретар на САЩ, който посети Саудитска Арабия, Египет, Йордания, Обединените арабски емирства и Катар. Те целят максимална неутралност на държавите в този регион. Саудитска Арабия прекрати преговорите с Израел за нормализацията на дипломатическите си отношения“, уточни той.

„Има информация, че границата с Египет ще бъде отворена. Ще бъде допусната хуманитарна помощ. В Египет ще бъдат допуснати граждани на трети страни, които възпират нахлуването на Израел“, посочи политологът Мартин Табаков.

„Режимът в Иран има ясни връзки с „Хизбула“ в Ливан и „Хамас“ в ивицата Газа. Динамична е дипломатическата активност на Иран. Външният министър обиколи някои ключови държави, между които Ирак и Ливан. Властите в Техеран проведоха разговор със Саудитска Арабия – нещо, което беше немислимо преди конфликта. Поведението на Иран ще даде отговори как ще се развие ситуацията“, допълни той.