Лекар от Спешната помощ в Хасково с вербална агресия срещу пациент.

Видеото, заснето вероятно още през лятото, стана популярно едва сега и предизвика дискусии в социалните мрежи.

От клипа се остава с впечатление, че има отказ на медицинска помощ към пациенти. По случая е назначена проверка в хасковската болница.

„От проведения разговор с лекаря стана ясно, че е имало словесно пререкание между него и близката на пациент. Това е било доста отдавна и в момента той не може да даде конкретни обяснения и подробности какво точно се е случило. Такова поведение е абсурдно за лекар, който работи в Спешното отделение“, заяви изпълнителният директор на МБАЛ-Хасков д-р Георги Гелов.

"Не е тайна, че Спешните отделения в България са превърнати в поликлиника на неосигурените пациенти, тъй като където и да отидат, ще им искат да си плащат за прегледи и лечение. Проблемът е, че когато идват пациенти, които нямат нужда от посещение в Спешно отделение, а са за поликлинично звено, се натрупват повече хора и нещата стават по-трудни“, добави той.

Срещу въпросния лекар тече административно производство.

Етичната комисия на болницата и етичната комисия на Българския лекар и съюз ще разгледат казуса и ще се произнесат.

В "Тази сутрин" главният коориданатор на експертния съвет по "Спешна медицина" у нас проф. николай Младенов съобщи, че средно на година през спешните звена преминават над 780 000 ълнолетни пациенти, от тях 25% са наистина спешни. 

"Огромният дефицит, който съществува в Спешната помощ по отношение на кадри, често пъти лимитира възможностите да може да се работи по един, два, три или повече  болни. Искаме от спешните лекари да покрият всички спешни случаи. Това няма как да се случи", добави той.

По правило с предимство в спешното се обслужват пациентите от линейките. Протоколът обаче изисква всеки пристигнал в звеното да получи медицинска помощ