Възможно ли е „Евровизия“ да се проведе във Великобритания вместо в Украйна през 2023 г. въпреки че Киев спечели изданието тази година със „Стефания“ на „Калуш Оркестра“.

Така зрители от целия континент подкрепиха песента, за да покажат солидарност с украинците.

След руската инвазия регламента определя победителят от предходната година да бъде домакин на следващото състезание, но организаторите на събитието обявиха, че няма да бъде възможно да осигурят сигурността и оперативните гаранции, необходими за домакинството на конкурса в Украйна. Те предложиха той да се случи във Великобритания, която се класира на второ място тази година.

Последният път, в който „Евровизия“ се проведе във Великобритания, беше през 1998 година. Изненадващото посещение на Борис Джонсън преди дни в Украйна роди новина в Киев. Той заяви, че Украйна заслужава да е домакин на следващото издание на конкурса „Евровизия“ и че се надява страната да е в състояние да го направи въпреки продължаващата война с Русия.

Украинският министър на културата заяви, че украинското правителство и служби за сигурност са предоставили подробни планове как ще стане това и че украинският народ е наранен от решението за преместване на събитието. Той е провел спешни разговори с британската си колежка Надин Дорис в опит да се намери решения, след като правителството на Обединеното кралство публично изрази надежда, че Украйна може да се справи с домакинството на конкурса.

Междувременно няколко града на острова изразиха интерес да поемат домакинството на проявата. Сред тях са Ливърпул, Манчестър, Глазгоу и Лийдс. Домакинството на мащабното музикално състезание е логистично и финансово предизвикателство и може да бъде изпитание дори за Би Би Си, която в момента се бори със значителни финансови съкращения.