Тази година с нас православните християни Възкресение Христово празнува и католическата църква.

На 13 април с литургията на Цветница започна Страстната седмица, един от най-значимите моменти в християнския календар.

В продължение на осем дни милиони вярващи по света преживяват последните дни на Исус Христос, от триумфалното му влизане в Йерусалим – посрещнат от тълпа, размахваща палмови и маслинови клонки, възхвалявайки Го за Месия – до болезнените моменти на Неговото разпятие и смърт, до Неговото Възкресение, знак на надежда за цялото човечество.

От тъмнината на Кръста до светлината на Възкресението: Надеждата като котва на спасението - с това послание католиците посрещнаха Страстната седмица. Календарът е стегнат и много взискателен.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Великденският тридуум на Страстната седмица започва днес, на Велики четвъртък, с две литургии: една сутринта, литургията на миропомазването, и една вечерта, с измиването на нозете и учредяването на Евхаристията.

Именно обряда с измиване на краката, която папа Франциск през последните години винаги отслужваше извън Ватикана - в затвори, центрове за мигранти и други места, тази година не е посочена.



На Разпети петък ще се състои литургията Страстите Господни, а в Колизеума ще се проведе традиционният Кръстен път. Велика събота кулминира с Великденското бдение, а в неделя ще бъде отслужена Великденската литургия и благословията Urbi et Orbi от базиликата Свети Петър.

Що се отнася до присъствието на папа Франциск и начините, по които то ще се осъществи, от пресцентъра на Светия престол съобщиха, че, зависи изцяло от неговото здравословно състояние.



В Италия, традиционно на великденската трапеза присъстват козунакът и шоколадовите яйца. Домашна паста, сезонни зеленчуци, пикантни питки, агнешко: това са храните, които характеризират обяда на Великденската неделя.

Акцентът на великденския обяд е агнешкото месо, което се приготвя по различни начини в зависимост от региона. Консумацията му е свързана както с еврейската Пасха, така и с християнският празник, където агнето олицетворява кръстната жертва на Христос.

Въпреки, че сега се спазва само в няколко малки населени места, варените яйца остават една от най-характерните великденски храни на полуострова. Обичаят е да се носят твърдо сварени яйца в църквата на Великден сутринта, за да бъдат благословени.



Според проучване, проведено за асоциацията на хотелиерите, тази година се очакват  11,3 милиона италианци на почивка по време на Великденския период. Оборотът, генериран от този туристически поток, се оценява на 4,9 милиарда евро.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK