Известният български политик Евгений Бакърджиев вярваше, че автентичните участници в историческите събития през последните 30 години имат дълг да съхранят истината за българския преход към демокрация.

Книгата съдържа десетки авторски и журналистически материали, обхващащи периода 1995-2019 г. и засяга възхода и разпада на Синята идея, както и конфликтите, идейни и личностни, довели до съвременния политически пейзаж в България.

Авторът посвещава последните години на издирване, подреждане и оформяне на материалите, достигайки до същността на изминалите събития. Книгата излиза от печат в деня, преди той да почине. Бакърджиев не успява да види окончателния вариант на труда си, но книгата му дава отговори на много от актуалните въпроси, които обществото днес си задава.

Водещ на представянето на книгата ще бъде Румен Леонидов. Сред участниците ще видим много известни журналисти, чиито материали са намерили място в книгата, както и политически съратници и приятели на Бакърджиев.

Поради въвеждането на новите противоепидемични и използване на не повече от 50% от капацитета от седящите места в залите, входът на премиерата ще бъде само с покани.

„Книгата е обективна, защото това е част от историята ни. Той казва, че историята не се пише от победителите. Пише се от участниците в историята и тези, които знаят истината. Неговата истина е много добре защитена“, смята Румен Леонидов.