Няма превишение на нивата на серния диоксид във въздуха на Перник днес, сочат данните на Системата за информиране на населението. Отклонения обаче бяха регистрирани два поредни дни.

Днес хората в Перник ще могат да дишат по-леко. Мъглата я няма, а от снощи духа вятър. Последно завишени стойности на серен диоксид бяха измерени вчера около обяд.

Към 8 ч. сутринта днес серният диоксид във въздуха е 11 микрограма на кубичен метър, много под часовата норма, заяви експерт в РИОСВ. Прахта също е под нормата. Стойностите са такива от вчера след 15 ч., когато се променят атмосферните условия.

Снимка: btvnovinite.bg

„В предишния кметски мандат имаше възможност за кандидатстване за финансиране по програма "Околна среда и води" за 11 млн., които бяха разпределени за 7 града. За съжаление, Перник не е изготвил качествена програма и не е получил пари. Те щяха да бъдат насочени към всички, които използват твърдо битово гориво и сега ще трябва със собствени средства да подобряваме качеството на въздуха“, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

Според него трябва да се поставят филтри на всички домакинства, които използват твърдо битово гориво. Кметът съобщи, че вече е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха.