Във Великобритания продължават да отпадат ограничения, наложени заради COVID-19.

Въпреки че в началото на пандемията страната беше сред най-засегнатите, сега тя е сред примерите за успешно справяне с кризата заради 30-те милиона британци, които вече получиха първа доза ваксина.

Вчерашният ден донесе няколко добри новини. За първи път от шест месеца насам в Лондон - най-засегнатият от коронавируса град, не беше регистриран смъртен случай на пациент с COVID-19.

Започна и втората фаза на облекчаване на локдауна в Англия, която предвижда свободно напускане на домовете и събиране на до шест души на открито.

Ако няма съществени проблеми, от 12 април ще отворят ресторантите и баровете с обслужване на открито, а от 17 май ще бъде позволено пътуването в чужбина.

Крайната цел на тази пътна карта е от 21 юли локдаунът да бъде вдигнат изцяло.

Въпреки добрите новини и оптимистичните планове, някои мерките като социалното дистанциране и носене на маски вероятно ще останат в сила много по-дълго време.

Докато много европейски страни са изправени пред нов ръст на пандемията, Великобритания заложи на масова ваксинация, която да помогне за измъкването от локдауна.

Близо 56%, или малко над 30 милиона души от възрастното население на Великобритания, вече е получило първата доза ваксина. До момента получилите втора доза са 3,2 милиона.

През април ще започне ваксиниране и с трета ваксина – тази на "Модерна". Това ще позволи ваксинирането и на хора под 50 години да продължи успешно.

В интервю министърът на културата каза, че правителството ще се опита да вдигне колкото се може повече ограничения, така че културни институции като театрите да могат отново да се радват на публика. Същото се отнася и за спортните събития.

Както стана ясно от изявлението на Борис Джонсън в почивните дни, съвсем скоро ще го видим и подстриган, защото фризьорските салони ще могат да работят.

През април ще стартират редица пилотни програми по отношение на по-доброто проветряване на помещенията и тестването на хората, само преди дни в страната беше одобрен 20-секунден тест за коронавируса. Оптимизмът на всички е свързан и с това, че евентуалното въвеждане на ваксинационни паспорти може да бъде само временна мярка.