"Определено можем да определим 2020-а като година на нестабилност, на протести и на епидемия. Вероятно отиваме към година на избори и година на ваксинация", коментира в „Тази сутрин“ политологът Васил Гарнизов.

„Бях изненадан, че около март-април, по различни социологически проучвания, 60-65% от българите подкрепяха мерките на правителството. Дали те са били най-правилните и най-навременните спрямо заплахата е друг разговор. Имаше момент, в който се образува мнозинство в подкрепа на едно по-предпазливо човешко поведение“, отбеляза политологът. 

Според него обаче свръх мерките са създали усещането за лъжа, за нещо неискрено и неправилно и това сега ще изиграе лоша шега с ваксините. 

"По принцип много лесно късаме с доверието към политиците. Много е късо пространството и много е тънка нишката на доверието, което нашите сънародници влагат в политици от различен калибър“, посочи той.

Според него протестите през лятото са успели да променят в някаква степен заспалото настроение.

"Преди епидемията и преди протестите имахме един период на малко розово съществуване", допълни Гарнизов.

Според него през новата година ще се продължи линията "за" и "против" мерките, както и "за" и "против" ваксините. 

„Много е динамична ситуацията. Много зависи от това Румен Радев ще удържи ли датата на изборите, или ще отстъпи, тъй като стратегията на Борисов е да „спихне“ малко това усещане за тревога. Първото тримесечие ще мине под знака на този дебат – да отложим ли изборите, или не“, прогнозира Васил Гарнизов.