Столицата на Съединените щати Вашингтон е „окупирана“ от Националната гвардия, полицията и тайните служби в навечерието на церемонията за полагане на клетва на Джо Байдън.

На място ще има над 25 хил. служители на Националната гвардия. ФБР, по поръчка на военните, прави проверка на миналото на всички участващи в охраната на церемонията. Причината – в щурма на Капитолия са участвали много служители на реда.

По улиците на Вашингтон се усеща напрежение, въпреки че са пусти. Хотелите са пълни с военни и журналисти, разказа в ефира на bTV журналистът Ясен Дараков.

Издадени са само две разрешителни за протести в деня на клетвата и то с до 100 души. Въпреки това властите в страната са готови да реагират, след като от ФБР предупредиха за възможни безредици в столиците на всички 50 щата.

Междувременно подготовката за церемонията по полагане на клетва тече с пълна сила. Тази година голяма част от гостите няма да присъстват заради строгите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Снимка: Reuters

Близо 200 хиляди американски флага бяха разположени на Националния мол – моравата, на която обикновено се събират гостите и зрителите на клетвата. Всяко едно знаме представлява всеки човек, който би присъствал на церемонията.

На клетвата на Джо Байдън ще присъстват едва около 10 хиляди гости, които ще спазват строга социална дистанция.