"България се намира в тежка икономическа и здравна криза, която има възможност да прерасне във финансова и политическа. В ръцете на цялото Народно събрание е да не бъде допуснато такова развитие. Затова казахме още вчера, че трябва да се разсъждава не мандатно, а държавнически", коментира в предаването „Тази сутрин“ Атанас Зафиров, зам.-председател на ПГ „БСП за България“.

Не са водени официални разговори за подкрепата на председателя на НС, отбеляза той.

„Подкрепата за Ива Митева беше изпълнен ангажимент на партиите, които се заявиха като партии на промяна, слагам и БСП в това число, които казаха, че са за разграждане на модела ГЕРБ и модела "Борисов“, обясни Зафиров.

Изборът на председател на НС е много силен знак, убедителното мнозинство подсказва, че можем да продължим по този начин, добави той. Според него Ива Митева има впечатляваща биография и ще бъде подходящ председател на Народното събрание.

„БСП е системна, предсказуема партия. Ако статукво е да поддържаш една определена опозиционна и последователна линия, то можем да кажем, че БСП е предсказуема партия. Вчера показахме такова поведение – държавническо и мъдро, надявам се такава да бъде и работата на парламента“, заяви Атанас Зафиров.

По темата за партийната субсидия БСП също има последователна политика, отбеляза той.

„Много пъти сме казвали, че такъв подход би тласнал партиите в непредсказуема посока, най-малкото защото няма да бъде ясно от къде ще се финансира една партия. Въпрос на диалог е дали БСП ще подкрепи партийната субсидия да стане 1 лев“, каза Зафиров.

БСП смята, че с такава субсидия партиите много трудно биха могли да изпълняват демократичните си функции, добави той.  

На национален съвет предстои да се обсъди дали БСП ще влезе в кабинет с експерти, ако са поканени от „Има такъв народ“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на социалистите.

„Ние сме готови за всякакъв сценарии, надявам се че все пак този парламент ще намери волята да излъчи правителство“, каза Зафиров.  

По думите му няма лидерски казус в БСП, а голяма част от структурите стоят зад председателя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!