„За битовите потребители е напълно възможно да се замразят цените на електроенергията, най-малкото поради факта, че ние като домакинства и граждани не сме на свободния пазар, а все още сме част от регулирания. За съжаление обаче за фирмите няма как да се случи“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“. 

Според Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата,  ние сме една от малкото държави в ЕС, които колкото електроенергия консумираме, толкова и изнасяме.

„Ние нямаме вътрешен дефицит за производство на енергия“, подчерта той.  

По думите на Ваня Григорова първият полезен ход би бил, ако това правителство е склонно да поведе едни сериозни и тежки разговори с Европейската комисия, така че да може да запазим произведената в страната енергия за вътрешно ползване.

„Нищо друго няма да помогне за запазване на цените“, смята тя.  

„Именно отварянето на пазара доведе до ръста на цената на електроенергията. Друга марка би било намаляването или премахването на ДДС върху електроенергията“, заяви още тя.

Според Красимир Дачев трябва да се открие един сегмент на борсата, на който големите производители да си купуват директно електроенергия на дългосрочни договори.

„Всички започнаха да продават само ден напред, никъде в света индустрия не се прави, ако не знаеш на другия ден колко ще бъде цената на тока. Целият процес не е прозрачен“, отбеляза Дачев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!