Вандализъм над Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора. Комплексът се е превърнал в сметище, а парапетите и сцената са изпочупени. Кой е отговорен за поддръжката на мястото - провери стажант-репортера Теодора Христова.

Липса на поддръжка в Античния форум Августа Траяна
Снимка: bTV

Разбити дървени греди от сцената, счупени стъкла, оголени кабели и стърчащи железа - така изглежда античният форум „Августа Траяна“. Освен че е разбит, комплексът е и опасен за посетителите.

„Притеснявам се, евентуално от падане, разбира се, все пак са камъни“, казва Красимира Димитрова, майка.

Липса на поддръжка в Античния форум Августа Траяна
Снимка: bTV

„Вечер няма осветление, досега беше осветено, пускат една-единствена лампа, с която се мъчат да осветят по-голямата част от монумента“, казва Марияна Желева.

Комплексът е без охрана и често е обект на вандализъм, а последствия за набезите няма.

„Имаше пейки, масичка, но изчезнаха, защото се събират най-различни хора - пушат и не се знаят какво правят даже. Правят го, поддържат го, обаче няма кой да пази", обяснява Мария Василева, която живее в района.

Липса на поддръжка в Античния форум Августа Траяна
Снимка: bTV

Секретарят на Община Стара Загора посочи пред камерата ни, че отговорен за поддържането и охраната на обекта е Регионалният исторически музей.

„Те трябва да си имат правно основание, с което да си стопанисват обекта и трябва да имат целева субсидия за поддръжка на този обект“, коментира той. 

От музея обясниха, че те отговарят само за артефактите, а за Форума - Министерството на културата.

Липса на поддръжка в Античния форум Августа Траяна
Снимка: bTV

„За съжаление, музеите не получават средства за поддържане и охрана на открити площи“, казва ас. Петър Калчев, директор на РИМ.

За bTV Министерството на културата обяснява, че форумът е отдаден за управление на Общината от 2007 до 2018 г. През март миналата година общината отново иска управлението на Форума. Отговор от министерството обаче идва 11 месеца по-късно.

Липса на поддръжка в Античния форум Августа Траяна
Снимка: bTV


Последно от МК до Община Стара Загора е изпратено писмо от 7-ми февруари с указания за представяне на допълнителни документи по преписката, които са необходими за нейното процедиране. Към момента в Дирекция „Управление на собствеността“ на министерството няма постъпил отговор.
 

Позиция
Снимка: bTV
Процедурата се бави заради гаражи, които трябва да бъдат премахнати. На мястото обаче откриват антични мозайки. От министерството не ни отговориха защо гаражите бавят процеса.

От общината обещаха, че ще подновят охраната на историческия обект. Докато това се случи обаче Античният форум  „Августа Траяна“ е вече няколко години без стопанин.