Сигнал за вандалски акт в Шумен. Непълнолетни изпочупиха пиано, пейки и телевизор, събирани от доброволци за т.нар. "Младежка сфера" в града. Извършителите са заловени.

Снимка: btvnovinite.bg

Емил Личев е един от доброволците, участвали в изграждането на „Младежката сфера” в Шумен през 2018 г. Година по-късно е унищожена от вандали. Част от винилното покритие също е разпокъсано.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега, виждайки погрома, Емил Личев казва, че е доста обезсърчаващо.

„Идеята беше да направим социален експеримент. Дали хората ще оценят това място, дали го поддържат, дали ще го използват за култура. Не очаквахме да има нещо подобно”, коментира той.

Снимка: btvnovinite.bg

"Младежката сфера" съществува от една година. Там младите хора от града да се събирали за концерти и арт събития. Всеки, който иска, може да дойде, за да прочете някоя от книгите, оставени от доброволци. Сега обаче почти всичко е изпочупено.

Снимка: btvnovinite.bg

Извършителите на вандалския акт - две непълнолетни момчета и момиче, са задържани от полицията, благодарение на видеонаблюдението и бързата реакция на общинските охранители.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои доброволци да започнат възстановяването на сферата, за да може тя отново да посреща младите и талантливи хора на Шумен.