Вандалщина в църковен храм в берковското село Лесковец. Замесени са седем човека, които са разбили част от каменната настилка на пода и стъпалата. Под олтара пък са направени изкопи.

Шестима от тях са задържани – те са от Берковица и Вършец. Другият е от съседното село Боровци – той е криминално проявен и осъждан. Един от тях е успял да напусне страната непосредствено след вандализма. Не е ясно с какво е напуснал България.

Снимка: bTV

Какво са търсили извършителите и дали са го намерили?

Извършителите най-вероятно са търсили старинни монети и предмети. По думите на кметския наместник Лиляна Иванова от църквата всичко е изнесено.

„Някои неща са откраднати. Това не е първо посегателство. Преди време дори се водиха дела. Ние няма да се откажем. Ще искаме дарения и ще направим всичко възможно да си оправим храма“, каза през сълзи тя.

Снимка: bTV

Отец Тодор каза, че по негово мнение извършителите не са открили нищо.

„В храмовете се съдържат по-скоро свещени за нас неща. Това е Божият дом. Имаме кръстове, съдове за свещена вода. Преди известно време падна покрива на храма. Имаше заповед от тогавашната кметица на Берковица Димитранка Каменова. Тогава се намериха средства за направата на покрива“, допълни той.

Най-възрастният жител на селото Йорданка Трендафилова каза, че дори не помни откога църквата не работи.

„Аз съм кръстена в тази църква, венчавана съм. Сега никъде не можем да запалим свещ“, допълни още възрастната жена.