Нито една държавна институция не успя да помогне на 7-годишното дете от Украйна, което не може да получи здравно осигуряване и безплатна медицинска помощ у нас.

В предаването „Тази сутрин” преди седмица ви разказахме за Иван Стариков, който страда от диабет и има нужда от постоянно лечение и консумативи.

Родителите на Иван се развели. Украинският съд присъдил правата на майка му, но тя починала. Осиновила го баба му Ирина, която се омъжила за българина Минко и дошли да живеят у нас преди 3 години. Тъй като няма единен граждански номер, Иван няма право да се лекува безплатно. Детето може да получи ЕГН едва след 5-годишно постоянно пребиваване у нас. Дотогава разходите за терапии са за сметка на семейството.

Екип на bTV се свърза с министерствата на правосъдието, вътрешните и външните работи, здравеопазването, НАП, Здравната каса, НОИ, посолството на Украйна, но всички признаха, че решение на проблема не се очертава преди получаване на статут на постоянно пребиваващ, респективно и на ЕГН. 

И все пак Иван получи помощ от много хора. Над 200 души се обадиха след репортажа на bTV, каза Минко Евтимов, който заедно с бабата на детето се грижи за него.

„Съвременните стандарти за лечение на деца са сензори, помпена или писалкова терапия със съвременни аналогови инсулини и редовно проследяване от детски диабетен екип. Всичко това върви по линия на здравното осигуряване и когато у нас се наложи да се обслужи пациент без здравни осигуровки, всичко това трябва да се намери от някъде. Мисля, че Иван няма да остане без нещата, които са му необходими и съм абсолютно сигурна в това, защото хората откликнаха неимоверно добре. Показаха, че могат да съчувстват, че са една общност, особено родителите и семействата на деца с диабет. За отрицателно време се събра всичко необходимо, което за момента е почти за 2 години за неговото обслужване”, уточни проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

Отзовали се и фирмите, осигуряващи консумативи и медикаменти за диабетноболни. Семейството е получило дарение помпа и сетове за 6-месечно обслужване на тази помпа, както и инсулин.

Освен това Иван получава лечение от медиците абсолютно безвъзмездно.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!