„Връщайки се от Киев, премиерът каза, че няма да изпращаме оръжия. От нас не искат оръжия, ще ремонтираме старата им техника. Оттук нататък въпросът е тази техника как ще бъде събрана, как ще дойде до България, как ще я ремонтираме“, коментира в "Тази сутрин" журналистът Валерия Велева.

По думите ѝ не е необходимо заседание на парламента, защото това е в правомощията на Министерството на отбраната и дори не е необходимо свикване на заседание на Министерския съвет. Според нея заседанието на парламента е абсолютно безпредметно.

„По силата на българската Конституция парламентът може да заседава, да вземе решения за изпращане на войски или за приемане на чужди войски. В момента ние не сме в такъв казус. Каквото и да решат днес депутатите, то ще бъде просто само един политически театър“, заяви Велева.

„Посещението на българската делегация в Украйна е било да „занимаваме Зеленски по време на война да даде формула на Кирил Петков и сие как да спасяваме Нинова и цялата ѝ партия, която работи открито в подкрепа на Москва“, каза от своя страна Иван Сотиров, бивш зам.-председател на СДС.

Според него също няма смисъл за такова нещо да се събира парламента, но по думите му има няколко въпроса, които стоят със страшна сила.

„Първо ремонтирането на тежковъоръжени е по-опасно, отколкото да изпратиш картечници и някакво друго тип леко въоръжение, амуниции. Кога ще се ремонтира, кога ще бъдат доставени тези машини, колко време ще се ремонтират?“, попита той.

По думите му коалицията е имала шанс да се „откачи“ с достойнство от присъствието на Нинова, защото според него тя шантажира едно мнозинство от близо 200 депутати в Народното събрание. 

„България не само не може да е неутрална вече в тази ситуация, защо е необходимо ние да станем част от големия разговор за това как ще изглежда Европа дори след този конфликт“, посочи политологът Христо Панчугов. 

„Ако ние не видим осмисляне на начина, по който това управление се държи по отношение на темата Украйна, всъщност всяка следваща криза, която предстои, ни поставя пред същия въпрос за темата за неутралитет“, отбеляза Сотиров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!