В условията на пандемия любителите на къпането в студеното море стават все повече. Според специалисти методът, познат като „моржуване”, подобрява кръвообращението, регулира нивото на кръвната захар и подсилва имунитета.

В Бургас всяка сутрин, независимо от времето и атмосферните условия, хора с най-различни професии започват деня си с разходка по пясъка и плуване в морето.

Реставраторът Радостин Тодоров е сред ентусиастите, запалили се по „моржуването” покрай пандемията. Не се спира пред нищо, дори и пред полицейските патрули, когато заради мерките разходките в Морската градина са забранени.   

"Те не позволяваха на хората да бягат по алеята, но на нас не ни правиха забележки. Много боледувах преди да започна. Откакто плувам – не", разказва мъжът.

Студът калява. Дори минусовите температури през последните дни не спират желаещите да се потопят в ледените морски води.

Според превозвача Георги Шивачев всеки, който има достатъчно желание и подготовка, може да последва техния пример, стига да започне навреме - например през лятото - и да продължава всеки ден.

„Организмът има свойството да се пренастройва и се получава. Когато човек се чувства некомфортно, по-лесно се отказва", добавя той.

За други „моржуването” се е превърнало в част от ежедневната рутина.

"Аз по принцип ходя да плувам, но сега почнах целогодишно вече. И вече нагласата е такава, че ставам в 6 ч. и идвам. Не мога да го пропусна. Това ти дава страхотен заряд и енергия, невероятно е", казва Димитър Кичуков, брокер на недвижими имоти.

По думите на архитекта Кирил Кирилов човек се чувства цял ден свеж, бодър, когато е започнал сутрините с настроение.

„Моржовете” казват, че веднъж усетили удоволствието от плуването в студеното море, нищо не може да ги спре.

На първо време за всички желаещи да се потапят в ледените води е достатъчен фургон край плажа, където да се преобличат и да пият чай.