Инцидент с дете от специализирана социална институция в Мездра - момчето е прието в столичната спешна болница „Пирогов“ с наранявания по ръцете, причинени от стягане. С много усилия лекарите спасяват пръстите на детето от ампутация.

По първоначална информация, детето е било завързано към легло от друго, по-голямо дете в дома.

В Дома за настаняване от семеен тип живеят 14 деца и пълнолетни с увреждания. Инцидентът е станал в петък срещу събота. Пострадалото момченце е на 9 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на Центъра за настаняване Полина Александрова обясни, че в момента детето се възстановява, а дежурните възпитатели, допуснали да стане така, ще бъдат наказани – дисциплинарно уволнение.

„Друг потребител, на 21 г. го е завързал, по негови думи, вечерта. Две гледачки е имало по това време на смяна. Всеки потребител живее в отделна стая. Нямам представа как не са забелязали“, допълни директорката.

Дежурната по време на инцидента гледачка Ивка Филипова заяви, че до 20:15 ч. вечерта в петък е сложила децата да спят и после почистват къщата. Предполага, че момченцето е било вързано след този час.

„Обикаляме стаите, не съм видяла, че детето е вързано. 21-годишният потребител го видях във всекидневната, после си отиде в стаята и си слушаше музика. В 4 ч. надникнах в стаята и детето спеше – завито“, уточни жената и допълни, че пострадалото момче не може да говори, а извършителят от години е проблемен.

Снимка: btvnovinite.bg

За инцидента се разбира сутринта, когато другата смяна намира момчето завързано. „В 7 ч. си издадох смяната, в 7:30 ч. ми се обадиха да се върна, че на детето са му посинели ръцете. Беше вързано с чорапогащник“, допълни Филипова.

На въпрос чувства ли се виновна тя отговори: „И не, и да, защото аз съм от много години, познавам децата и потребностите им. Но то нито звуци е издало, нито е плакало“.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов коментира, че редът и дисциплината не заместват вниманието и грижата. „Опираме до административно-правни въпроси. Да, ще бъдат наказани. Ние имаме деца, които са отгледани тук, пораснали тук… какъв е изходът от тази система? Къде ще отидат децата с тежки увреждания и специфични потребности?“, каза кметът.

Социалният министър Гълъб Донев коментира, че не е редно в Домове за деца със специални потребности да се настаняват пълнолетни потребители: „Услугите, които се предоставят към лицата в различна възраст са разделени, съответно са диференцирани по възраст“.