Днес Русе отново излиза на протест за чист въздух. В измервателна станция за фини прахови частици в града от скоро има и сензори за измерване на органичното замърсяване на въздуха.

Залпово изпускане на пушек между 5:55 ч. и 5:58 ч. на 23 септември сутринта.

Видеото е заснето от общинските камери около едно от предприятията в града. Екоактивистът Иван Белчев разработва софтуерно приложение,  което реагира със сензори на изпусканията. 75 минути по-късно са постъпили и първите сигнали.

Снимка: btvnovinite.bg

„Какъв е този пушек аз няма как да знам. Данните, които предприятието предоставя за химични съединения, които са излезли във въздуха се дават един ден по-късно . Те не са в реално време. Това е наистина голям проблем, защото ето ние в момента можем да констатираме, че има някакво изпускане на пушек, но какъв е той не можем да кажем днес. Трябва да изчакаме един ден“, обяснява Иван Белчев.   

Резултатите за състава на изпуснатия залп все още не са излезли. В Русе наскоро беше монтирана измервателна станция за фини прахови частици. След настояване от кмета на града към станцията са пригодени и сензори за измерване на органичното замърсяване на въздуха. 

Снимка: btvnovinite.bg

Инж. Христо Милков от РИОСВ посочва, че от 15-ти е включена отново и измерва нивата на част от органичните съединения.

„Към момента не е отчела никакви превишения на измерваните органични замърсители. самата миризма, от която се оплакват жителите се усеща. Т.е. миризмата е миризма, тя не е задължително да бъде като отчитани превишения на замърсителите. Т.е. в момента се извършват проверки и се проверява кой е източника. 100 % трябва да се докаже кой е източника, за да се предприемат действия срещу него“, уточнява инж. Христо Милков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Много русенци смятат, че  предприятията в града са източникът на замърсяване.

„Ние искаме институциите да започнат да работят и то да работят сериозно, а не само да чуваме вече 8 години едни празни обещания. В общи линии се преповтарят репликите и ефектът е почти нулев“, смята Галичка Николова – един от организаторите на протеста. 

Снимка: btvnovinite.bg

Сигналите за остри и задушливи миризми са постоянни. В социалните мрежи темата ежедневно се коментира. 

Протестът на русенци ще бъде тази вечер от 18 ч. пред сградата на Съдебната палата в града.