Родители и ученици сигнализират за спешна нужда от ремонт на фасадата на столичното 35. СЕУ заради падаща мазилка. Училището е най-голямото в район „Лозенец“. Всеки ден в сградата влизат приблизително 1200 ученици. 

Те са на мнение, че сградата е опасна. Проблемите с материалната база са от много години. Освен фасадата, нужда от спешни мерки имат ВиК, отоплителната и електрическите инсталации. Те не са подменяни от построяването на училището преди 71 години.

Снимка: btvnovinite.bgРодителското настоятелство и учениците организират и внасят петиция в Столична община за спасяването на сградата. Макар да има изготвен и одобрен проект още през 2012 г., той не е реализиран и училището остава без ремонт.

Родителите разказват, че само собственикът на сградата може да се погрижи за имота си. В случая това е Столичната община.  

Снимка: btvnovinite.bgПрез последните години родителите са водили разговори с различни представители, отдели и структури на община, но без успех. Кметът на районната администрация казва, че всяка година включват 35-о училище в програмата за ремонти.

„За санирането на училището се говори още от 2010 г., постепенно нещата са били подготвени. Има и готов проект, единственото, което липсва, е финансирането“, заяви кметът на р-н „Лозенец“ Константин Павлов.

Според него в програмата за ремонти за 2022 г. училището отново ще бъде включено на първа позиция в програмата за ремонти.

Снимка: btvnovinite.bg

От Столична община изпратиха писмено тяхната позиция, в която казват, че общината е инвестирала близо 800 хил. лв. за ремонти на покрива, конструктивно укрепване на сградата, обновяване на класни стаи и двора на училището.

„Сградата на 35. СЕУ е включена в програма на общината за ремонт на училища и при осигуряване на средства за цялостната енергийна ефективност ще се пристъпи към изпълнение“, допълват от СО.

От Столична община не поемат ангажимент, че сградата на 35-о училище ще бъде ремонтирана догодина, въпреки че е първа в списъка. А родителите и учениците се надяват ремонтът все някога да се осъществи.