Ситуацията с коронавируса в Китай е спокойна и не се наблюдава втора вълна. По официална статистика има десетки случаи в цялата страна, но те са малко на фона на многобройното население.

Това каза в „Тази сутрин“ Цън Цон, председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай.

Разработват се няколко вида ваксини, които се дават най-вече на медицинските лица и държавните служители.

„Ваксините се правят от три китайски компании, като те са предназначени за целия свят, ако някой иска да ги закупи. Четири от ваксините са в последен стадий на тестване върху хора. Властите обаче твърдят, че те са подходящи за спешна нужда“, обясни Цън Цон.

В Китай вече има над 1 милион ваксинирани срещу COVID-19.

По думите на Цън Цон дисциплината и сериозното отношение към този казус е това, което помага на всички азиатски страни да успеят да овладеят безконтролното разпространение на коронавируса.

„В западните страни хората нямат доверие в управляващите и за тях голям проблем е носенето на маски. В азиатските страни всеки носи маска и преди коронавируса и за тях това отношение е странно. Това е основната разлика“, коментира Цън Цон.

Той обясни още, че кризата с коронавируса се е отразила негативно и върху китайската икономика. Мерките в страната са финансово подпомагане на големи държавни компании, за да може техните служители да запазят работните си места.