Напрежението сред работещите в Спешната помощ във Видин остава. Част от санитарите ще получат допълнителни възнаграждения за работа в среда с коронавирус за месец август. 

Санитарите във видинския Спешен център обявиха, че водят битка за адекватни възнаграждения от 17 месеца и за това време само веднъж са получили допълнителни пари.

От преписките със здравното министерство става ясно, че преценката за това кой трябва да получи е на ръководството на центъра. От ръководството отговаряли, че санитарите не са пряко ангажирани с медицински дейности и с пациентите. Ощетените не са съгласни.

„Тук ние няма как да се защитим, докарват ни инсулт, докарват ни инфаркт, докарват припаднал на улицата, впоследствие той излиза след един час с коронавирус, ние всеки ден сме контактни, аз съм била в един ден три пъти контактна“, коментира санитарката Даниела Аристотелова.

„Солидарен съм с колежките, защото наистина ни помагат много, да се облечем, перат ни екипите, почистват линейките, когато пациент дойде, вкарват го вътре, обличат се събличат се, а не получават адекватно възнаграждение за тази работа“, допълва медицинският фелдшер Николай Ненов.

„След среща с ръководството на министерството те са на мнение, както и министърът лично го каза, че санитарките могат да вземат“, уточни по-късно д-р Станислав Поломски, директор на спешния център.

От 16 санитари 10 вече са включени във ведомостта за месец август, но от синдикат „Защита“ настояват всички санитари да вземат бонуси. Заради създалата се ситуация ще се иска и оставката на ръководството на центъра, а след среща с директора на центъра ще се прецени ще има ли гладна стачка.

От МЗ също търсят решение.