„Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440 проби в началото на октомври новия „Делта плюс“ вариант на COVID-19“.

Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Случаите са регистрирани основно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил.

По първоначални данни този вариант се разпространява с 10% по-бързо от „Делта“. Той обаче не е антигенно различен и ваксинираните имат имунитет срещу него, уточни проф. Христова.

Обмисля се и въвеждането на тест за антитела като възможност са издаване на зелен сертификат. Той обаче ще е с по-кратка валидност.

„За мен 3 месеца е разумният срок, защото антителата не са стабилни и намаляват. Но при преболедуване е важно да се знае, че трябва да се търсят неутрализиращи антитела – общите не показват защита“, обяви директорът на  НЦЗПБ.

Според нея вече има ефект от новите мерки и изискването за зелен сертификат, и след една-две седмици може да има спад на заболеваемостта.

„Ако има резултат, той ще е от поредното затваряне на държавата, но това не решава проблема с COVID-19 в дългосрочен план. Единственото решение, което имаме са ваксините“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според него ниските нива на имунизация срещу COVID-19 у нас се дължат на лошата информационна кампания сред населението.

В Административния съд в София има близо 40 жалби срещу последната заповед на здравния министър, с която се въведе изискването за зелен сертификат за много от закритите обществени места, обяви адвокат Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

Той уточни, че не е вярна информацията, че жалбите са отхвърлени. Отхвърлени са само исковете за предварително изпълнение – спиране действието на заповедта до произнасянето на съда, обясни Дерменджиев.

Адвокатът напомни, че зеленият сертификат е базиран на европейски регламент, но всяка държава го прилага различно.

Гледайте целия разговор във видеото!