Трогателна история - син на еврейка, отгледана в българско ромско семейство почете убити евреи и роми в концентрационен лагер в Хърватия. За необикновената съдба на спасение и смърт в Ясеновац и София разказва Теодора Енчева.

Недко Димитров се поклони пред мемориала в Ясеновац в Хърватия, където по време на Втората световна война е имало концентрационен лагер. Тук Независимата хърватска държава под ръководството на Анте Павелич избива десетки хиляди роми, евреи и сърби.

„Основно го провъзгласява министърът на образованието Миле Будак, който казва 2 милиона ще избиеме, за тях ще намерим по един куршум, другите 2 милиона ще изгониме, а другите ще направим католици“, казва историкът Емил Кръстев.

В Европа и Северна Африка лагерите са били над 1500, около 11 милиона души са загубили живота си в тях.

„Първите избивани са психично болни от Германия, профсъюзни дейци, цигани, военнопленнци, дори последователите на натуристите“, казва Кръстев.
Концентрационните лагерите в Независимата хърватска държава са по-слабо известни, някои от жертвите все се проучват. „Бил е пълно копие на немския лагер в Заксенхаузен. Ако Аушвиц е било индустрия по германски тук в Ясеновац е било манифактура по балкански, хората са избивани по жесток начин, чук в главата или пък със специални ножове за рязане“, казва Кръстев.

В България еврейската майка на Недко Димитрова оцелява след като ненавършила 1 година е оставена от родителите си в ромско семейство.

„Майка ми е чиста еврейка, еврейското име не ѝ знам като бебе, те са земали циганите и са я кръстили Надя - Надежда Алифова Асанова. Една бяла, хубава, много красива майка имах“, казва Недко.

Преди 40 години Недко, чийто баща е ром, отива да търси данни роднините си по майчина линия, но не успява да намери и следа. „Разликата между евреите и циганите е не много голяма, и ние живеехме в гета, и ние бяхме затворено общество, и нас не ни разбираха много добре, и ние бяхме бутани накрая на обществото, аз вярвам че тези общи линии ще ни съединят и ще докараме нещо добро“, обяснява Яков Джераси, председател на фондация „България“.

Предполага се, че в Ясеновац действителният брой на убитите роми е около 30 хиляди.