Уникални стенописи в църквата "Света Троица" в Стара Загора се нуждаят от реставрация, за да останат за поколенията. Те са увредени от течове в храма. Необходими са средства за спасяването на стенописите.

Те са дело на руския зограф Николай Ростовцев. Негова е ръката, зографисала и храм-паметника "Рождество Христово" на Шипка.

От изписването им до днес зографиите не са почиствани, не са и освежавани. Покривът на храма тече.

40 000 лева за ремонт на покривната конструкция  са отпуснати от Дирекция по вероизповеданията по настояване на Старозагорския митрополит Киприан.

Храмът "Света Троица" има 150-годишна история. Тъй като ентусиазмът тогава е бил заразителен, бързо била построена оградата, после и основите. Но градежът на православен храм разбунил духовете. Турци се организирали и го разрушили.

Много хора се стекли около разрушените основи. Изпратили и протестно писмо до Одрин. Виновниците били заставени да възстановят щетите.

Храмът "Света Троица" посреща Освобождението на България опожарен. При  боевете за Стара Загора през лятото на 1877 г. в двора и в черквата загиват 2500 души.

Около 1880 г. църквата "Света Троица" е възстановена. Впечатление в нея правят стогодишният архиерейски трон, както и иконостасът, изработен от неизвестен майстор.

През 1903 г. започва изграждането на костница, която да съхранява останките на избитите християни. Стенописите и зографиите, които днес могат да бъдат видени в храма, са поръчани от Църковното настоятелство през 1944 г.

За да останат за поколенията, днес своят принос дават и младите. Втора година учениците от Неделното училище към "Света Троица" организират благотворителна кампания за набиране на средства за храма.

Певецът Стефан Вълдобрев се включва в инициативата за съхраняването на стенописите, защото е емоционално свързан с църквата. Самият той е от Стара Загора и пази много лични спомени. Дори е ритал футбол в двора на храма, което е било забранено.

Вълдобрев каза още, че през лятото може да направи концерт с групата си "Обичайните заподозрени", за да се съберат повече средства.

Ако имате желание и възможност да помогнете на църквата, можете да дарите средства:

Банка ДСК Стара Загора
BIC: STSABGSF
IBAN: BG84STSA93000005734285
Фонд "Църкви и Манастири"
За храм "Света Троица" Стара Загора