За уникална трансплантация на две ръце съобщиха преди дни медицински специалисти от Великобритания.

Преди 13 години майсторът на покриви Стивън Галахър е диагностициран с рядко автоимунно заболяване, което води до невъзможност да използва ръцете си и да изпитва ужасни болки.

Шест месеца минават от уникалната операция, преди медиците да я обявят за успешна. Благодарение на екип от 30 специалисти, ръцете на Галахър са успешно заменени с ръце от трупен донор след 12-часова операция през декември 2021 г.

Тази операция се смята за първата, при която на пациент със склеродермия е направена двойна трансплантация на ръце. При системната склероза, друго име на това заболяване, имунната система се фокусира върху съединителната тъкан, атакувайки кожата, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

Ръцете са особено силно засегнати в случая на Галахър и постепенно пръстите му започват да се свиват в трудноподвижни юмруци. Това му причинява ужасна болка и мъжът не може да използва ръцете си.

Благодарение на специалисти по пластична  хирургията, от екипа на професор Андрю Харт от болницата в Глазгоу, пациентът получава нови ръце. 

Въпреки че все още не възстановил своята сръчност отпреди диагностицирането си със склеродермия, Галахър е възвърнал част от своята независимост и чувствителност на пръстите. Той вече гали кучето си и се надява да може да се върне на работа след като се възстанови напълно.

Този медицински пробив дава надежда за много хора, които страдат от тежки автоимунни заболявания, че имат шанс да се върнат към обичайния си живот.