Валерия Цимбал е украинка, живееща в България. В момента обаче мислите ѝ са за нейните близки, които са в Украйна. 

„В момента те са добре. Брат ми живееше в Киев, когато станаха тези събития. Те се събудиха от гърмежи, успяха да стегнат багажа си, качиха се в колата и се прибраха в родния град. Той се записа в териториална отбрана, за да защити страната“, разказа в „Тази сутрин“ Валерия Цимбал.

„Брат ми има две деца – на 6 и на 4 години. Бях готова да направя всичко възможно, за да ги изкарам оттам. А думите на брат ми бяха – аз съм се родил тук, израснал съм тук. Къде ще ходя, кой ще ме посрещне? Не искам никой да убивам, но искам да защитя дома си“, каза още украинката.

Тя разказа още, че брат ѝ дори отишъл до дома си в Киев, за да полее цветята си, защото за него те са символ на живота. Показал ѝ и видео как изглежда украинската столица в момента.

„Не съм очаквала, че там може да има такъв изглед и ме заболя много, разплаках се. А той ми каза – спокойно, ще го построим отново и ще бъде още по-красив“, сподели тя.

„Аз тук се чувствам по-зле и по-отчаяна, отколкото те там. Те подкрепят мен, а аз имам чувството, че не мога да ги подкрепя“, допълва Валерия.

Въпреки че тя живее в България от 13 години в момента е атакувана в личния си профил във "Фейсбук" за това, че е украинка. 

"Упрекват ме, че съм фашистка, че моите хора ще взимат 40 лв. от държавата. Не, моите хора са в Украйна. Моите хора няма да взимат тези пари, за другите не мога да кажа", сподели Валерия.