Агресия срещу хора с увреждания в Асеновград. Шофьор се нахвърли с удари и ритници срещу тях. Соня Попова става свидетел на агресията срещу хората с увреждания. Докато шофира колата край местния център, в който са настанени, вижда как водачът на служебния общински микробус ги блъска и рита.

Снимка: bTV

„Свали едно детенце, което беше в инвалидна кличка, и с един удар просто го запрати напред, на собствен ход да върви количката в двора на центъра“, казва жената.

Соня Попова е шокирана от случващото се.

„Едно от децата, което явно беше със Синдром на Даун, се опита да му помогне като затвори задната врата на буса, но не му се отдаваше. Тогава шофьорът го блъсна и с един, буквално, шут го отпрати навътре. Аз се възмутих, инстинктивно натиснах клаксона, излязох от колата и казах: Защо го риташ? Той срещу мен тръгна и каза: Ти видя ли, че съм го ритал?“, казва Соня.

Снимка: bTV

Публикацията за случая направо взривява социалните мрежи. Директорът на центъра, в който са настанени хората в неравностойно положение, отказа да застане пред камера. Оказа се, че шофьорът на буса не е неин служител, а е нает от общината.

„Служителката, която е била на смяна, не е видяла да удря шофьорът детето. То не е детето, понеже всички говорят „детето“, то е пълнолетно лице. Не е видяла да удря потребителя. Самият удар тя не е видяла. Чула е, че свири някаква кола, че започват някакви крясъци, но не е видяла дали има удар. Центърът е за пълнолетни лица с умствена изостаналост. Те при нас живеят. Това е резидентна грижа. Те нямат близки и роднини, които да се интересуват от тях и да ги посещават“, каза Ваня Гераксиева, директор на Център за настаняване от семеен тип.

От община Асеновград уточниха за bTV, че е започнала проверка по случая. Договорът на шофьора на буса изтичал в края на юни:

„Поискани са писмени обяснения от шофьора на буса и от прекия му ръководител. След като се съберат и оценят исканите доказателства, ще бъдат предприети съответните законови действия, предвидени в Кодекса на труда.“

До момента срещу шофьора не е имало сигнали, твърдят от социалния център. А дали и как ще бъде наказан за агресията срещу хората в неравностойно положение, предстои да разберем.