Липса на класни стаи в бургаско училище. Учениците дори в началните класове са принудени да учат на смени и в смесени занимални.

Учебното заведение е в квартал „Сарафово“. Родители на деца в началните класове недоволстват, че липсва подходяща база. Няма съблекални към салона, столова за хранене. Има и призив деца да не посещават занималните заради липса на места.  

„На нас ни беше прочетено, че в условия на пандемия нашите деца от двата класа трябва да играят отделно и да имат зони в двора. В същото време тези деца, които целия ден се делят, в един момент следобед пак са заедно в една стая, защото няма място. И общо взето всичко това – делене, маски, дистанция, се обезсмисля, когато те пак са заедно, защото недей си Боже, ако едно дете е болно, двата класа са под карантина при тези условия“, казва Мария Иванова, майка на второкласник.

В училището в момента се обучават 230 ученици, разпределени в 11 паралелки, а сградата разполага само с 8 класни стаи. Тенденцията и за следващата година остава възходяща.

„Отново ще ми се наложи да сливам занималня. Колкото повече се пълни училището с деца, толкова по-малко възможности ще имам за целодневно обучение в начален етап“, казва Калине Белева, директор на ОУ „Христо Ботев“.

Ръководството на училището само финансира проект за разширение на съществуващата сграда. Той предвижда да бъдат изградени допълнителни класни стаи.

По предварителни разчети изграждането на нови корпус ще струва около 2 млн. лв., а общината трябва да го включи в инвестиционната си програма за следващата година и да намери финансиране.