Екип на bTV беше допуснат до мощите на светите ученици на братята Кирил и Методий за първи път. Вчера и днес нашият екип успя да види стотиците поклонници от цял свят, които посещават манастирите на светиите.

Местният екскурзовод Любчо Кортелов ни отвежда в църквата „Свети Климент и Пантелеймон“ на хълма Плаошник. Тук легендата разказва, че свети Климент сам е подготвил гроба за успението си.

„През 886 година свети Климент е изпратен от княз Борис Михаил, идва в Охрид на това място. Прави новата църква и организира охридската книжовна школа. Обучава около 3500 ученици на новата кирилична азбука“, обяснява Кортелов.

Да се поклонят на светеца, идват хора от целия свят. „Едно от най-многобройните места откъдето идват поклонници, това е хората от православният свят от Сърбия, България, Черна гора, но идват и много туристи да видят големия Чудотворец и неговия гроб“, казва Мария Ристеска от църква „Св. Св. Климент и Пантелеймон“.

От другия край на Охридското езеро манастирът „Свети Наум“ пази мощите на Наум Охридски Чудотворец.

Едно от поверията за гроба на свети Наум гласи, че ако заслушате над него, може да чуете как бие сърцето на светеца. А докато туристите разглеждат реликви в Охрид и околността, Северна Македония също ще отбележи 24 май.

„В Република Северна Македония 24 май се чества по начин, по който хората изразяват почит и уважение към делото на двамата братя и техните последователи като с най-различни културни събития, поднасяне на венци и цветя пред техните паметници изразяват своите чувства на благодарност“, каза генералният консул на България в Битоля Димитър Иванов.

По думите на местните българи властите организират скромни тържества, на които обаче не канят представители на българските сдружения.

„Азбуката я наричат македонска. В цял свят е българска, само тука всичко е македонско“, казва Томе Блажевски от сдружение „Цар Борис III“.

На празници като днешния, а и всеки ден, българите тук имат една мечта, преди Скопие да поеме пътя си към европейското семейство.

„За нас искаме да се спазват правата на българите, също трябва да ни запишат в конституцията, да бъдем равноправни като всички останали народи в РСМ и така ще започнем заедно да ходим към европейския съюз“, казва Блажевски.

Затова и днес българите в Охрид си спомнят с особена почит за учениците на Кирил и Методий, разпространили по целия свят славянската писменост.