Една защитна маска съдържа материали като полипропилен и се разгражда 400 години, а рециклирането ѝ е невъзможно.

Ученици от Ямбол спечелиха награда от БАН за изобретението си - биоразградими маски.

Снимка: btvnovinite.bg

„Миналата година разбрахме, че ученическият институт на БАН провежда конкурс и решихме да вземем участие, като съответно бяхме в епидемична обстановка и беше нашумял въпросът къде отиват всички употребени маски. Ние решихме да разровим и разбрахме, че 200 милиона броя маски се изхвърлят ежемесечно. Това ни вдъхнови да създадем маска, която може да се разгражда в природата“, разказа за проекта си Стефания Лазарова от Математическата гимназия в Ямбол.

„Тръгнахме да проучваме от какви растения може да изработим такава маска и имаше три варианта – ориз, бамбук и коноп. Конопът се отглежда изключително бавно и има тежка обработка, а бамбук не се отглежда. Стигнахме до вариантът с маска от оризова хартия“, обясни Стефания.

Снимка: btvnovinite.bg

„Производството на оризова хартия е много лесно и става в домашни условия. Доказано е, че в порите на оризовата хартия се задържат бактериите, което ни даде основание да твърдим, че тази маска е годна за употреба и важи в случая“, допълни нейният партньор в проекта Александър Капарански.

Биоразградимите маски могат да се ползват два часа, а след известен период може да се ползва отново.

Има покана от БАН за сертифициране на маската, което е първа стъпка към масовото производство. Себестойността на една маска е 0,50лв., а при масово производство се очаква да падне.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!