Пандемия и огнище на зараза тръгват от държави от определен зоогеографски район - те са тропични или субтропични. Ние сме в умерения пояс и нашите прилепи няма как директно да се сблъскат с междинен гостоприемник или да предадат директно на човек болестта.

Това заяви главен асистент д-р Хелиана Дундарова от БАН.

За “Тази сутрин” тя изтъкна, че SARS-CoV-2 е човешки вирус и се предава от човек на човек. По думите ѝ от години е ясно, че прилепите са резервоар на РНК вируси, в това число и коронавируси.

“Има близкородствени до COVID-19 вируси, но тях ги делят много мутации, за да изградим имунитет. Става въпрос за различни вируси. Вирусът от 2008 г. Е от бета коронавирусите, които също са разпространени при бозайниците. Вирусът, който има сходност на генома около 90% не е този, който е SARS-CoV-2”, подчерта тя.

Дундарова обясни, че прилепите са единствените летящи бозайници, при които температурата е по висока от човешката - между 38 и 40 градуса. Тя изтъкна, че това би увредило ДНК на хората, но при прилепите има клетъчен механизъм, който бързо поправя тяхното ДНК.

Според нея имунната им система е уникална.

Вижте още във видеото!