До края на тази седмица Държавната агенция за пътна безопасност се очаква да е готова с предложения за правила за ползването на електрическите тротинетки. Междувременно пътната полиция в София написа акт на водач на такова превозно средство.

В района на кръговото на телевизионната кула в София полицаи издадоха акт на Пол Найденов за нарушение на Закона за движение по пътищата. В него е написано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

„Опитах да регистрирам тротинетката в КАТ, а от там искаха да им предоставя договор за покупко-продажба. Видяха мощността на тротинетката и ми казаха, че тя не подлежи на регистриране”, обясни в „Тази сутрин” Пол Найденов.

Той заяви, че ще обжалва акта, защото има дупка в закона. По думите му липсата на регламентиране прави всички, които карат тротинетки, престъпници.

Според Владислав Стоицов от Българската асоциация за електромобилност това, че тротинетките не са упоменати в закона не ги прави незаконни.

Елица Панайотова, която е координатор на проекта „Зелена София” за тротинетките под наем в София, заяви, че нещо, което не е дефинирано в закона, не може да се разделя на две.

„Общината е подписала меморандум с три компании с идеята, доколкото е възможно, да регулира важни за безопасността на всички елементи от придвижването. Това е опит да се въведе някакъв ред преди законите да се променят”, поясни Панайотова.

По думите й световната практика е, че тротинетките по-скоро се приравняват към велосипедите.

Петя Петрова от сдружение „Велоеволюция” от своя страна обясни, че не са търсени от работната група, която изготвя правилата.

„Важно е бъдещата регулация да бъде направена съвместно с всички ползватели на тротинетки”, на мнение е тя.