Въпросът с отпадането на съкратеното производство и по-леките присъди за извършителите на тежки престъпления, които са признали вината си, отново стана актуален след бруталното убийство на 7-годишно дете в сливенското село Сотиря.

За тежкото престъпление беше обвинен 21-годишния Мартин Трифонов, който направи пълни самопризнания.

В интервю за bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова предложи съкратено съдебно следствие да се провежда, след като се вземе позицията на прокурора.

„Никой не може да не изпълни този текст на закона, който е задължителен. Когато един сериен масов убиец признае фактите по делото, автоматично доживотната присъда се заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 години. Дори съдът да даде максимума от 30 години, той се спасява от доживотната присъда. И тук животът поставя мъчителните въпроси – дали България от държава на розата не се превърна в държава на вампира, защото много тежки, ужасни престъпления съпътстват нашия живот в момента. И хората основателно искат да бъдат спрени тези престъпници, защото те не могат да бъдат превъзпитани. Те не трябва да бъдат пускани навън, защото могат пак да извършат убийства”, коментира в предаването „Тази сутрин” адвокат Марин Марковски.

По думите му и в Германия, и в Англия, и във Франция има доживотни присъди.

Марковски е против прокуратурата по своя преценка да определя в които случаи може да се прилага съкратено производство и в кои – не.

Против това предложение на Арнаудова е и адвокатът и бивш градски прокурор на София Николай Кокинов.  

„Институтът на това съкратено съдебно следствие преди време беше променен и не допускаше за подобни престъпления съкратено производство. Сега отново разсъждаваме конюнктурно и искаме да се върне в старата позиция с оглед случилото се – действително брутално и тежко престъпление. Ако законодателят реши да се върне към старата си позиция и забрани съкратеното съдебно производство за подобен вид тежки посегателства срещу личността, всички ще го изпълняваме, но съм категорично против прокуратурата да определя линията на защита, тъй като тя е страна в един процес. Нямам какво ние да искаме становище от наблюдаващия прокурор как да си водим защитата”, смята Кокинов.

Вижте целия разговор във видеото!