На 14 февруари по стар стил отбелязваме един от най-веселите народни празници – Трифон  Зарезан. В мездренското село Типченица от незапомнени времена зарязват лозята на днешния ден с много шеги и пожелания за берекет.

Първите писмени сведения за лозарството в Типченица датират от 1670 година. Сам бог Дионис – на веселието и виното, е дошъл да благослови стопаните.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато се реже, винаги се благославя: „Ой, ти лозе, лозе, типченско лозе, бъди благословено, гроздовете да станат сочни, като момини бузки, и да са големи, като мерака на кмета, па и малко като моя”, реди думите възрастен лозар.

Тук посипват зарязаните главини с пепел от коледния бъдник и ги поливат със светена вода от Йордановден, за да е берекет и в суша, и в студ.

Снимка: btvnovinite.bg

На трапезата за празника има питка, баница със сирене и пълнено пиле, както повелява традицията.

Всяка година лозята трябва да се подновяват и да се оставят най-младите и плодородни пъпки, обясниха майсторите лозари от селото.