Второ денонощие Свищов и близкото село Царевец са без вода. Причината е авария в тласкателния водопровод. Потърпевши са около 30  000 души.

Трета сутрин свищовлии са без вода и се редят на една от местните чешми, която през последните дни стана най-посещаваното място в града. Някои са там от 5:00 ч. сутринта.

Снимка: btvnovinite.bg

Местна жителка споделя, че тези, които имат коли, си докарват вода от по-далеч, но тя няма автомобил и е принудена да чака.

Споделя, че цената на кубик вода е 2,57 лв., но дори когато я е имало, е била с лошо качество, което се вижда по утайката в тубите, които са пълнели.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията в Свищов остава критична. "ВиК Йовковци" късно снощи отстрани аварията, опитаха се да подадат вода към напорния водопровод, към мрежата, но металният водопровод аварира и бе прекъснато изцяло водоснабдяването“, съобщи кметът на града Генчо Генчев.

Снимка: btvnovinite.bg

"ВиК Йовковци" са се опитали със спирането на водата да предотвратят изпразване на водохранилищата, но въпреки това сега резервоарът е празен, каза градоначалникът.

Свищов има два водопровода – нов и стар. Новият е завършен през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се ползва, защото е изграден „некачествено“ и се „държи като резерв на стария метален водопровод“, разкри Генчев, който допълни, че първоначално аварията е в новия водопровод.

Засега детските и социалните заведения са обезпечени с вода, но Свищов е изправен пред водна криза.

Очаква се авариите по водопровода да бъдат отстранени в рамките на днешния ден.

Вижте повече във видеата.