Трети ден продължава екшънът с 35-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал „Люлин“.

Районът около блока, в който живее, продължава да е отцепен. Продължават и опитите на полиция, пожарна и психолози да го изведат от жилището. Той обаче отказва да преговаря с тях.

До апартамента не допуска и баща си, с когото живее.

Жилището е общинско, но от отдел „Общинска собственост“ заявиха, че извеждането на мъжа е трудно. Според информация на bTV той е агресивен, нападал е и преди съседи.

В края на миналата година живущите са изпратили жалба към Столична община за извеждането на 36-годишния мъж, тъй като „нарушава общия ред и има агресивно поведение“.

По данни на МВР мъжът е с множество криминални прояви и е лежал в затвора за кражби. Според бившата му съпруга той е с психически отклонения, зависим е от наркотици и алкохол.

„Полицаите нямат право да влязат в жилището. Това е частен дом. Лицето си е у дома и просто отказва да го напусне. Тук няма престъпление. Има много по-сериозен и изключително абсурден проблем, който е срещан масово в цяла България – във всеки втори жилищен блок има по един такъв човек“, обясни криминалистът Иван Савов.

Според него проблемът е свързан с начина, по който трябва да се решават подобни казуси.

„Тук имаме лице, което системно употребява наркотици и алкохол, то най-вероятно вече отключило някакво психическо разстройство. Според съседи вече е било в психиатрия поне веднъж, което означава, че дори би следвало да е освидетелствано и спрямо това лице не са упражнявани никакво лечение“, допълни Савов.

“Ако този човек нарушава общественият ред или застрашава хората в блока по някакъв начин, полицията трябва да се намеси. За две денонощия трябваше да се намери начин този човек да бъде изведен от жилището”, заяви криминалният психолог Тодор Тодоров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!