Предсрочни парламентарни избори в момента не са необходими, смятат по-голямата част от българите, показва проучване на „Тренд“, финансирано от вестник „24 часа“.

Това не означава кредит на доверие, а по-скоро е политическа апатия и нежелание от още политически сътресения при нови избори, коментира политологът Анастас Стефанов.

Снимка: btvnovinite.bg

47% от анкетираните са на мнение, че не е необходимо отново да гласуваме. 37% са на противоположно мнение и твърдят, че предсрочни парламентарни избори трябва да има.

58% от анкетираните са дали отрицателна оценка на правителството. Положителна е дейността му за 27%.

„Няма какво да ни учудва, в крайна сметка политическата зима, както я наричаме, общо взето и тези инфлационни процеси и всички тези предизвикателства, доведоха до бързо изчерпване на този кредит на доверие към кабинета“, обясни Стефанов.

За разлика от правителството президентът Румен Радев получава преобладаващо положителна оценка - 50%. Отрицателно е мнението на 38% от анкетираните.

„Едно е сигурно Радев дава политически тон, който говори за това, че и да се е ползвало правителството с определен кредит на доверие, той не е неизчерпаем. Президентът по-скоро показва, че ще се държи като коректив към изпълнителната власт. Така че по-скоро президентът ще бъде на необходимата дистанция и с необходимия критичен тон, когато се налага“, каза още политологът.

Електоралните нагласи сред тези, които са заявили, че ще гласуват, показват, че ГЕРБ са първа политическа сила с 23,6%.

Снимка: btvnovinite.bg

„Продължаваме промяната“ са втори с малко над 20%. Трети са ДПС с малко повече от 11%. Следват БСП с 10,5% и „Възраждане“ с 9,3%.

„Демократична България“ са с малко над 7%, а „Има такъв народ“ - с малко под 7%.

„Ние вече виждаме разлика от над 3% в полза вече на ГЕРБ, което прави първа политическа сила, тоест ПП продължават да регистрира ерозия сред  подкрепата си. Има ръст пък за „Възраждане“, което е доближава много близко до трета и четвърта политически сили. Това може да се дължи, че могат да изказват по-радикално мнението си и да печелят дивиденти сред определени групи в обществото“, обясни още Стефанов.