В момента акциите на "Левски" са ничии, защото процедурата по прехвърлянето им от Георги Попов към Бойко Борисов е спряна, прекъсната, замразена. Акциите в момента са блокирани, не могат да участват в Общо събрание, да формират мнозинство или да гласуват, разясни бившият собственик на "сините" Тодор Батков в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"Големият спор е чия собственост са акциите в момента. Започнала е процедурата по прехвърлянето от Георги Попов към премиера Бойко Борисов, но тази процедура е спряна, прекъсната, замразена и в момента акциите са ничии. Прехвърлянето на поименни акции става с джиро в писмена форма, не е записано в закона, че другата страна трябва да изрази съгласие, да приеме, че поема качеството на собственик. Не е записано, но е логично, по логиката на капитала. Прехвърлянето става със сделка между двете страни", каза Батков.

"Попов може във всеки един момент да анулира със задраскване и с подпис и текст: "Анулирам джирото". Ако го направи Борисов, то значи прехвърлянето все пак се с състояло. Могат да джиросат акциите на всеки", уточни адвокатът.

"Тези акции в момента са блокирани и не могат да участват в Общо събрание, не могат да формират мнозинство и да гласуват. Ако няма последващи действия от Попов или Божков, те просто си остават в това положение. Това означава, че останалите 14% остават мнозинство. От тях 10% са на Тръст "Синя България". Ако не се намери някакво решение, може да се мисли в посока обезсилване и на Общото събрание да се имитира увеличение на капитала.", разясни още Батков.

Той разкри, че е очаквал акциите да отидат при баскетболния треньор Константин Папазов.

"Доста съм разтревожен. Това ме разочарова. Действително очаквах господин Божков да постъпи като мен навремето - джиросах си акциите безвъзмездно. Очаквах да ги даде или на феновете, или на Папазов, или на дружеството безвъзмездно."

Батков определи вчерашната сага с джиросването на акциите на министър-председателя като "реванш"

"Имах подобен случай в началото на 2004 г., когато бе издадена втора заповед за забрана за влизане на Майкъл Чорни в страната. Тогава той беше дълбоко обиден и ми забрани да ползвам финансите му за "Левски". Искаше да дам акциите на "Левски" на вътрешния министър, покойния Георги Петканов. Обясних му, че формално това няма как да се случи. Имахме скандал и аз ги взех... не можех да оставя "Левски" на произвола.

"Папазов няма да злоупотреби с акциите. Той е чист човек. В най-тежките години, през 2015 г., той без знанието на жена си изтегли влог от близо 100 хил. евро, за да помогне на клуба. До преди 2 години му ги връщах от моите пари", разкри Батков.

"Очевидно не може да продължава схемата на благодетеля, на чичко-паричко, или ако има такъв, той не може да носи целия товар. Феновете трябва да помогнат, но и не трябва да се харчи безогледно. През последните 2 години изпуснаха духа от бутилката, привлякоха се скъпи играчи, надценени, с много високи заплати.", продължи той.

Относно движението на акциите от неговото управление до днес, Батков уточни: "През 2015-а дадох акциите на три физически лица, общественоизвестно е. След което те отидоха при Спас Русев, той по някаква причина ги даде на Христо Йовов. Той ги джироса на Божков, а той на Георги Попов. Това, което виждам е, че на 8 май Попов е джиросал акциите на премиера Борисов".

Той обясни постъпването на акциите при Йовов с търкания с феновете по време на управлението на Спас Русев.

"Възможно е Попов да си промени решението, да анулира джирото и те да отидат при феновете.", добави Батков. 

"В продължение на 11 години съм вложил около 45-46 милиона. Като те хване веднъж вълната... Много пари са, но не съжалявам - толкова щастие и усмивки донесох на стотици хора." 

В края на гостуването си Тодор Батков отправи и един призив: "Проявете разум, мили хора, все пак става дума за акциите на нещо голямо, може би най-голямото в България - "Левски". Ако не можете да помогнете, поне не пречете!"