Амая, Ахмед, Исмаил, Яница, Деница и Теодора - тези деца се раждат в едно дежурство от две майки.

Жените раждат тризнаци в един ден в столичната АГ болница "Майчин дом". Събитието е необичайно - защото според световната статистиката, едва една на около 6 хиляди бременности е с три бебета.

В „Майчин дом“ приемат новината с голямо вълнение, тъй като е изключително голяма рядкост да се родят тризнаци, а още по-голяма рядкост е да се родят тризнаци, които са естествено заченати. Двете тройки бебета се раждат през няколко часа. Едната майка е на 39 години, тя е родила три момиченца. Другата е на 25 години и е родила две момчета и едно момиче. Всички бебета са в добро здраве и се възстановяват.

За 25-годишната Невсе Сакали това е първа бременност.

„Бяхме шокирани в началото. Не беше сигурно, че са три, в последствие разбрахме, че са три бебчета. От много отдавна исках близначета. Няма значение момиче или момче. Но ни изненадаха тризнаци. Мога да кажа, че мечтата ни се сбъдна - даже тройно. Всичко е тройно. Матрачета… Всичко е готово и заредено - само да ги изпишат и да си ги приберем“, споделя Невсе.

Майката вярва, че с малко помощ ще отгледа Амая, Исмаил и Ахмед с лекота.

„Не се притеснявам изобщо. След като са дадени от този отгоре, значи ще се справим. Ще разчитам на помощта на свекърва ми, на майка ми, на съпруга ми. Той няма къде да иде“, допълва още тя.

А преди да роди Яница, Деница и Теодора - Галина Ангелова има други три деца. Четвъртата ѝ бременност също е планирана.

„Тъй като ми е втори брак, искахме да сплотим връзката ни с едно дете. Но вместо едно, станаха три принцеси. Таткото е най-щастлив. Той по принцип иска момичета. Ще му бъде малко трудно - женско царство, но... съжалявам“, казва Галина.

Майката казва, че новината била изненада.

„Когато погледнахме на видеозона, доктора ми каза – „Ти не очакваш едно, ти очакваш цели три.“. Буквално се изсмях, може би реакция на шок от чутото. Таткото е багерист, когато му звъннах след консултацията, му казах: „Мило, спри багера. Да ти кажа една чудесна новина.“ Той попита: „Каква е?“ И аз отговорих „Очакваме не едно, не две, а три бебета!“ Той просто занемя“, споделя Галина.

Д-р Сергей Славов ръководи екипа, участвал в ражданията на двете майки.

„Първата жена, като дойде, реагирахме нормално. Но втората, като дойде беше голяма изненада. Може в рамките на едно дежурство 6 жени да родят 6 деца. А сега - 2 жени, 6 деца. И при двете жени става въпрос за спонтанно възникнали бременности, което е едно рядко събитие“, казва той.

На смяна е и д-р Цветелина Попова.

„Тъкмо бяхме приключили с едните малки хора и се наложи да извадим и другите. Незабравимо е. Самите деца трябва да излязат бързо и да се адаптират добре. Интересното е, че едното много си хареса една тръбичка от нашите инструменти и искаше да стои на масата с нас“, разказва Цветелина Попова.

Лекарите казват, че такава бременност е предизвикателство и за тях - тризнаците се раждат по-рано и са с по-ниско тегло от обичайното.

„В последните години с развитието на инвитро технологиите сме свикнали по-често да го наблюдаваме. За сравнение - за 2022 година имаме две тройки тризнаци, а за 2023 година - само едно“, казва д-р Сергей Славов.

„Не само в моята практика не ми се е случвало наведнъж две тройки близнаци, а и по-взрастните колеги споделят, че не помня такова нещо да се е случвало“, допълва още той.

Бебетата ще останат в кувьоз, докато наддадат достатъчно.

„Това е нормално - те все пак са по-рано родени. Те са в добра възраст и добро тегло за бройката си - за тризнаци, но това е, за да се адаптират по-добре, да бъдат проследявани по-обстойно“, посочва д-р Цветелина Петрова.

А майките казват: да прегърнеш бебето си, е чувство като никое друго.

„Просто е неописуемо. Направо нямам думи за това прекрасно чувство“, споделя Невсе.

„Мога да изкажа сърдечни благодарности към целия екип на „Майчин дом“. Просто се чувстваш на седмото небе, е си дал живот“, казва Галина.

Семействата очакват с нетърпение да се приберат у дома. Всяко - с по три бебета.