Бизнесменът Ивайло Пенчев пострада на 9 май при авиоинцидент – пилотираният от него ултралек двуместен самолет падна на летището в coфийcкoтo ceлo Лecнoвo.

На Пенчев му предстои днес операция на гръбначния стълб в „Пирогов“.

Вчера той даде първото си интервю пред bTV. По думите му техническа неизправност е довела до аварийното кацане на летище Лесново.

„Двигателите на този клас самолети, не са авиационно сертифицирани от Европейската агенция за авиационна безопасност. Те могат да бъдат пилотирани, но при определени условия – развлекателни полети, без големи наклони. Когато си подбираш маршрута за полет, трябва производителят е написал, че трябва така да го планираш, че по пътя, ако стане проблем с двигателя, да имаш площадка, на която да се приземиш“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Христо Христов, ръководител на специалното звено за разследване на авиационни събития.

Христов е разговарял по телефона с Пенчев и с четирима свидетели на инцидента.

Според него в случая става дума за два проблема: частично намаляване на тягата на двигателя и подхода за кацане на пистата, и вторият - може би пилотът е увеличил натоварването, защото завоят, който е трябвало да изпълни, е повече от 90°, и се е получил скоростен срив.

Той уточни, че ще бъде проверено твърдението на бизнесмена, че сменените горивни филтри на двата двигателя може да не са поставени като хората.

Самолетът не е летял от ноември миналата година. Пенчев обаче е бил сам в машината и е можел да извърши полета, обясни още Христов.

Вижте повече във видеото!