Чернилка се носи във въздуха на Габрово от комина на Топлофикацията в продължение на дни. Сажди покриват тротоари и улици, а в същото време абонатите са без парно в най-студените дни. В града за поредна зима зрее недоволство.

„Проблемът се появява всяка година по това време – коминът на Топлофикация бълва черни сажди, мирише на сяра. Тази година ситуацията ескалира“, коментира Камен Ножаров, който живее в Габрово и е един от недоволните.

Мъжът обясни, че са пускани жалби към РИОСВ.Велико Търново. Инспекторите са идвали на проверка и замърсяването на въздуха било преустановяване за ден-два. След това обаче ситуацията се повтаряла.

Сажди се сипят не само върху съседните автокъщи, но и над част от кварталите на града, които са най-близо до Топлофикация. Хората се оплакват, че понякога въздухът не става за дишане. Но това не е всичко – въпреки пушещият комин, абонатите стоят на студено.

Температурата на водата, която от Топлофикация подават към нашата жилищна сграда, е 56 градуса. Това е абсолютно ненормално. Наблюдавам инсталацията повече от 10 години и мога да кажа, че подаването на топло тази зима е в изключително лоши параметри“, разказа Петър Ненчев, който е домоуправител и отговаря за абонатната станция в жилищна сграда.

Официално топлоподаването в града е било спирано 13 пъти.