Видео, показващо как питбул беше изоставен на улица в софийския квартал „Лагера“, развълнува стотици в социалните мрежи. 

Случаят беше заснет от видеорегистратора на автомобила на Александър Ганчев. На кадрите се вижда как изгоненият домашен любимец е свален от джипа на стопанина си, а след това започва да тича след него. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тъжна и шокираща гледка. В събота, 8 май, към 13 ч. търсех място за паркиране тук, докато се оглеждах за подходящо място, ми направи впечатление, че един бял джип спря и от него излязоха две жени, които се суетяха, доста странно. Изскочи едно куче и всичко стана за секунди – видяхме, че кучето се опитва да се качи в колата, но беше изритано и потеглиха бързо, а кучето продължи да тича по тях“, разказа Ганчев. 

По думите му веднага са се събрали хора, които са оказали помощ на животинката. Ганчев допълни, че веднага е качил видео със ситуацията в социалните мрежи, последвала е и реакция от собствениците на кучето. 

„Разказаха ми, че белият джип се е върнал и е станала разправия, жените са искали да вземат кучето и в крайна сметка са го взели“, допълни мъжът. 

Нина Огнянова от сдружението „ВОТАН - нов живот за питбула“ обясни, че изхвърлянето на животно, освен нехуманно, е и опасно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Първо за самото куче – оживен булевард, има движение, коли, може всичко да му се случи за минути. Второ – има детска площадка на метри от мястото. Има хора, които разхождат домашните си любимци, някои от тях може да са беззащитни. Не може да се изхвърля животно в такава социална среда. Не се знае това стресирано животно как ще реагира“, посочи жената.

Мартин Янчев от „М&М Помощ за животните“ каза, че наказанието в подобна ситуация е парична глоба. Природозащитните организации настояват санкцията да бъде увеличена, а виновните да се наказват и с общественополезен труд.