Трите деца, спасени при пожар в дома им във Велико Търново, остават в болница под наблюдение. До инцидента се стигна, след като майка им ги заключи сами в общинското им жилище.

Майката на децата и вторият й съпруг, твърдят, че са ги оставили само за 10 минути, за да отидат до пазара. 

Снимка: btvnovinite.bg

Мариета Гъркова – началник на отдел „Закрила на детето“ във Велико Търново, обясни, че със семейството е работено през 2015 г. заради сигнал за грижите, които се полагат за децата. Тогава семейството е било насочено към услуга в общността. До момента на инцидента не са получавани други сигнали. 

Снимка: bTV

„Майката категорично се нуждае от подкрепа и консултиране. Докато това се случва, ние търсим възможност децата да бъдат настанени при близки и роднини. Осъществихме контакт с бащата, който живее в друга община, но той декларира, че няма възможност да поеме грижите за децата. Няма и друг близък роднина, който да ги поеме“, обясни още Мариета Гъркова. Все още се търсят варианти за настаняването на децата. 

Социалните служби продължават с издирването на близки роднини на трите деца от Велико Търново, спасени от пожар в дома им, докато са били оставени без надзор.

Децата на възраст 5, 8 и 10 години са под наблюдение в търновската болница. Те са в добро здравословно състояние, но социалните работници все още търсят най- подходящата временна грижа за тях.

Двете братчета и сестра им бяха изведени от горящото жилище след сигнал на съседи. Те са били заключени сами в апартамента близо денонощие.