Търговци се заканват да съдят Столична община. Готвеният иск е за пропуснати ползи и материални щети по време на ремонта на улица "Граф Игнатиев".

Ремонтът трябваше да продължи 10 месеца. Той обаче закъснява с повече от два месеца заради поправките, които трябваше да бъдат направени. Така голям част от търговците изнемогват и се налага да затворят магазините си.

Снимка: btvnovinite.bg

В „Тази сутрин” те обясниха, че влизат в съда с четири обвинения. Едно от тях е, че ремонтът е планиран щадящо за фирмата изпълнител и убийствено за гражданите, които живеят там и бизнесът по улицата. А друго – че общината през цялото време е давала нереалистични срокове.

По думите на потърпевшите повече от 70% са засегнатите търговци, като колективният иск е най-вече от по-малките от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Общински съветници от ГЕРБ обясниха, че подобен ремонт е изключително тежък. Приоритетно се е работило по трамвайното трасе, а цитираните неспазени срокове от търговците всъщност касаят именно него.

От общината заявиха, че са в постоянна комуникация с бизнеса. Общинският гаранционен фонд е дал възможност чрез три програми търговците да бъдат подпомогнати. Едната е напълно безвъзмездна.Търговците обаче заявиха, че става въпрос за нисколихвени кредити, а не за безвъзмездна помощ.