Нова начална такса за таксиметровите услуги в цялата страна. Двойното увеличение идва с изменението в наредба.

„Промяната е по инициатива на браншовите организации, тъй като в продължение на девет години цените за таксиметровите услуги в София не са променяни. Това се дължи на някаква странна пазарна икономика, защото много от показателите за образуването на цената са се променили и то главно в посока нагоре. Няма друг бранш, който девет години да не си е променял цените“, обясни инж. Спас Атанасов, председател на Камарата на таксиметровите шофьори.

Той обърна специално внимание на клиентите и добави, че цената на километър не се променя, въпреки че браншовите организации искат това да се случи.

В различните населени места ще се гледа тарифата, която е определена от общинските съвети като минимална цена на километър, а началната такса може да варира от два до три пъти.

„Единствената ни надежда е октомври-ноември да молим общинските съвети да променят началната цена, тъй като големите превозвачи, от които зависи това, не смеят да вдигат, защото конкурентите ще сложат по-ниска цена от тяхната и може да им откраднат клиентите“, добави инж. Атанасов.

Крайният срок за промяна на таксата е 2 май.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!